Prestasjonsangst

-Anne Line-

Foredrag med tema prestasjonsangst 

På torsdag var jeg på foredrag som ble holdt av Malmö Idrottsakademi (et kompetenssenter for eliteidretter i Malmö)

Jeg er utrolig heldig som får ta del av Malmö idrottsakademi elitprogram og får god støtte av Malmö idrottsakademi. Det er 70 utøvere som er ferdig med vidergåendeskole som er med i programmet. Det er inspirerende å møte utøvere fra andre idretter og få høre om andre sine sportslige erfaringer. I løpet av året har vi kvelder med forelesninger med forskjellige temaer. Denne gangen holdt Kristiina Pekkola och Sverker Fryklund kvelden med idrettpyskologi/ prestasjonsangst som tema. Jeg synes det er et veldig relevant tema når man holder på med toppidrett og ønsker å prestere.

12798969_10156561754010263_3677174076399407929_n

“Prestationsångest handlar ofta om en rädsla för att man på ett eller annat sätt inte ska lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar i en prestationssituation.”

12814064_1044588485563562_560450413659202921_n
Bild: MalmöIdrottsakademi facebooksida

De var flinke til å prate og gi eksempler på en morsom måte. De pratet om ting som er med på å skape prestasjonsangst og hvordan kroppen reagerer fysisk når det skjer.

Diskusjon 

Vi diskuterte  i grupper hvordan vi opplever prestasjonsangst i idretten vi driver med. Det var veldig interessant å høre hvordan andre idrettersutøvere opplever det. Jeg kom i en gruppen med boksere, taekwondo utøvere,  badmingtonspillere, og en som holdt på med voltige. Det er så morsomt og ikke minst interessant å diskutere i en gruppen med så forskjellige idretter.

Vi kom fram til situasjoner/tanker som kan leder til prestasjonsangst:

-Leve opp til egne forventerning til seg selv

-Leve opp til andre sine forventninger

– Møte noen som er lavere ranket en deg selv (eks tennis)

– Være nervøs fordi man tester et nytt vanskelig element

-Når viktige personer som feks. gjør uttakk til landslaget ser på treningen.

-Vært skada og skal komme tilbake

12814252_10156561753930263_9082356554727848734_n-2

 I salen var det utøvere fra forskjellige kampsporter,friidrett, badmington, voltige og bueskyting. Jeg kunne kjenne meg igjen i mye av det de andre har opplevd selv om vi har så forskjellige idretter.

Flere har opplevd at man kan være syk, eller sliten, eller frisk og pigg. Uavhengig av hvordan man har følt seg så har man klart å prestere/ ikke prestere.

Det ble fortalt om situasjoner jeg ikke har opplevd eller tenkt på, og det er også interessant å få annet perspektiv og høre andre sine utfordringer.

Eks. Hvordan det er å vente på selve startsignalet før man skal løpe, eller hvordan man skal lade opp til en kamp uten å vite den eksakte tiden på dagen man skal konkurrere.

Jeg møter jo aldri en motsander direkte face to face som i kampsport eller som i badmington. Så jeg har feks aldri tenkt på at man kan føle mer prestasjonsangst om man skal møte noen i en kamp der motstanderen er ranket vesentlig lavere på lista. Det forventes at man skal vinne lett, noe som kan bidrar til økt prestasjonsangst.

Vi alle var der for å få inspirasjon. Vi fikk høre om verktøy som vi kan bruke når vi opplever stress, og løsningstrattegier som vi kan bruke når vi opplever prestasjonsangst.

Dette kom vi frem til:

Gjøre step by step øvelser før nye elementer
Visualisering er viktig og bra.

Viktig å eksponere seg for  det som virker skummelt.

Ha tre nøkkelord som man alltid kan tenke på når man trenger det. Eks. Tenke på pusten.

Forberede seg på at konkurransesituasjon er annerledes en trening og mesterskap som OL og VM er større en de vanlige konkurransene.

Jeg føler jeg fikk utbytte av å være der den kvelden.

Jeg er veldig takknemlig får att jeg får ta del av Malmöidrottsakademi som har så mye kompentanse. Det er inspirerende å møte andre idrettsutøvere som også har samme mål! Alle vill utvikle seg og prestere.

 

 

Advertisements

2 Comments

Add yours →

  1. Hadde vært gøy om du hadde hatt flere sånne tips 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: